Ljussättning

Ljus i alla de slag är oerhört viktigt, det inte bara hjälper oss att se, dessutom får det oss att må bra, det ökar koncentrationen på våra arbetsplatser och skapar en trevlig miljö där vi befinner oss.

Trivseln i ett hem beror mycket på hur belysningen är placerad och vilken typ av armatur man har valt, mer än valet av soffa faktiskt.

Alla har vi olika smak och dessutom är ljusbehovet individuellt. Synen blir inte sämre av för svagt ljus, men vi blir trötta fort och får spänningshuvudvärk.

Det finns inga exakta rekommendationer för hur stort ljusbehovet är vid olika åldrar, men som en fingervisning kan man säga att en 40-åring behöver dubbelt så mycket ljus som en tjugoåring. Närmar man sig sextio år kan man behöva upp till 10 gånger mer ljus än vad man gjorde i yngre dagar.

Men det räcker inte att bara ha en stark lampa när vi läser eller arbetar. Vid högre ålder blir vi dessutom känsligare för bländning och det är viktigt att avlasta ögonen genom att tända några fönsterlampor t.ex när man använder sin läslampa. På detta sätt minskar kontrasterna så att ljuset inte upplevs så hårt. Ett bra exempel på detta är när vi ser på TV. Genom att tända en lampa vid TV:n blir det genast behagligare för ögat och somliga av oss kanske inte somnar i TV-soffan lika fort?

Behovet av starkare ljus kommer ofta smygande i takt med att vi blir äldre. Många besöker optiker för att få starkare glasögon när det i själva verket är belysningen som är fel. Många äldre upplever också att det är ansträngande att läsa, vilket ofta beror på för svag belysning, eller belysning med för skarpa kontraster.

Fråga oss gärna om fler råd och tips angående just dina ljusbehov. Vi utför även ljuskonsultationer i såväl privata hem som kontor och andra arbetsplatser inom Göteborg med omnejd.

Tema Vardagsrum

Vardagsrummet är ofta det största rummet som vi vistas minst i, om vi bortser från tv-tittandet. Detta faktum går faktiskt lätt att ändra med inbjudande ljus och rätt ljussättning. Pröva att dela in rummet i olika "zoner", t ex
- tv-tittande
- läsning
- umgänge

Tv-tittandet Alla med sina separata ljusbehov. Många sitter i ett helt nedsläckt rum när de ser på TV. Detta skadar inte synen rent fysiskt men kontrasterna blir stora mellan ljus och mörker och följden blir att du lätt dåsar till. En dekorativ vägglampa minskar kontrasterna och vi kanske håller oss vakna till Aktuellt.

Läshörnan Om det finns plats kan en trevlig läshörna vara något att satsa på. En golvlampa med ett riktat läsljus löser den frågan, men även här ska man inte endast ha den tänd. Fönsterlampor är välkomnande och ger dessutom en behaglig grundbelysning.

Allmän belysning Sedan behövs såklart allmänbelysning vid städning i form av en plafond eller ett antal spotlights som man riktar mot väggarna. En skena ska för övrigt aldrig placeras mitt i ett rum, det skapar bländning. Ca 50 cm från väggen brukar vara lagom. Prova dig fram! Med hjälp av rätt belysning blir ditt vardagsrum det mest inbjudande rum du har.

Tema Badrum

Badrummet har i rask takt ändrats från ” nödrum” till ”lustrum” och utgångsläget för belysningen har förändrats likaså. Den senare tiden kan man se en stor utveckling på snygga badrumsbelysningar som tidigare inte funnits.

När man ska ljussätta ett badrum måste man först utgå från sina egna förutsättningar – har man ett äldre badrum t.ex. med ojordade elledningar eller är det nyrenoverat? Finns det dusch eller badkar eller kanske både och?

Allmänbelysningen kan bestå av en snygg plafond eller spotlights. Komplettera med en dimmer för de stunder då man bara vill mysa! Allmänbelysning räcker dock inte utan man bör komplettera med en bra lampa vid spegeln.

För bästa resultat ska faktiskt belysningen sättas bredvid spegeln, en på vardera sidan för att inte få några skuggbilder när man vill göra sig fin till festen.

Armaturer i badrum måste tåla fukt och det finns särskilda regler för detta. Konsultera därför alltid din fackhandlare när det gäller badrumsbelysning och anlita elektriker vid installation!


Tema Sovrum

Sovrummet… är faktiskt det rum i hemmet vi vistas mest i. När det gäller ljussättning i sovrummet får du först göra en liten behovsanalys av dig själv, familjen och dina vanor.

Är du singel? Vräk dig i gosiga duntäcken och ha en tvåarmad lampett över sängen med dimmer för eventuella besökare.

Är ni två och har olika tider när ni går upp eller en som vill sova och en vill läsa? Då är det bättre med två separata lampetter, inte placerade i mitten som man först kan tro utan vid ytterkanten på varje säng. Boken reflekterar nämligen annars och ljuset studsar mot den sovande grannen.

Är du äldre med synsvårigheter? Många upplever vid t.ex starr att halogenljuset blir lite för bländande. En klassisk armatur i plåt med en riktad lågenergilampa ger bra ljus men ett jämnt sken som blir väldigt viktigt då.

Barnfamilj? Satsa på slagtåliga armaturer i metall och en LED- ljuskälla som inte blir så varm. Barnen uppskattar också en lampa med s.k. "slangarm" så de kan rikta ljuset uppåt när de t.ex ska ha disco på rummet! 

Ett sista tips: Ta med några vägglampor på öppet köp, skruva inte upp dom utan prova med en lång skarvsladd. Vänta tills mörkret faller och prova er fram vad som passar just er!

Sen ska du givetvis ha en plafond för allmänljus,garderobsbelysning eller spotlights, fönsterlampor, nån mysig golvlampa om det finns plats… Lampor kan man aldrig få för mycket av!!!Centrumbelysning

Adress: Uddevallavägen 1, 442 30 Kungälv / Gärdesvägen 3, 444 31 Stenungsund

Telefon: 0303-17356 / 0303-17366

E-post: info@centrumbelysning.se